İnşaat

ÇİMENTO MALZEMELERİ

Çimento inşaat malzemesi olarak temel oluşturan bir malzemedir. Çimento üretimi dünyada olduğu gibi ülkemizde de belli standartlar çerçevesinde yapılmaktadır. Çimento üretimi büyük fabrikalarda bilimsel tekniklerle yapılır. Böylece inşaatlarda doğabilecek risklerden korunulur. Çimento üretimi nüfus artışıyla birlikte şehirleşmenin büyümesiyle inşaat sektörünün hareketlenmesi sonucu artmaktadır. Ülkemizde çimento torbalar halinde toz olarak satıldığı gibi hazır çimento da satılmaktadır. Toz çimento suyla karıştırıldığı zaman yapıştırma özelliğine kavuşur. Hazır çimento ise silolardan özel tankerlere dökülerek kullanılacağı alana kullanıma hazır olarak götürülür. Çimentonun donmasına Priz adı verilir. Bu olay yaklaşık 10 saat içinde gerçekleşir.

Çimentonun ana hammaddesi kalker yani kireçtaşı, marn yani kil kalker karışımı doğal bir madde ve kildir. Suyla karıştırılarak bağlayıcı özelliği kazandiği için hidrolik bağlayıcı denir. Havanın yardımıyla bir süre içinde katılaşır. Yapılışına görebelli başlı birkaç çimenyo türü vardır:

Portland Çimento: Betonarme binalarda sıklıkla kullanılır. Kalker taşı ve kilin karıştırılarak özel fırınlarda pişirilir. Bu yarı mamule klinker adı verilir. Çabuk donmayı engellemek için içine biraz alçı taşı da ilave edilir. Bu mamul daha sonra değirmende öğütülür ve portland çimento elde edilir.

Yüksek Fırın Cüruf Çimentosu: Fırın cürufu adı verilen çelik üretiminden oluşan madde ile portland çimentosu klinkeri karıştırılır. İçine biraz donmaması için alçıtaşı eklenir. Pişirilir. Bu çimento tipinin geçirimliliği düşüktür.
Traslı Çimento: Tras adı verilen volkanik tüfler çimentonun içindeki kireçle birleşince bağlayıcı özelliklerini ortaya çıkarırlar. Volkanik tüflerin portland çimento içine karıştırılarak öğütülmesinden ve pişirilmesinden sonra elde edilir. İçine alçıtaşı da katılır, geç donmayı sağlamak için. Bu çimento genel olarak baraj gibi su yapılarında kullanılırlar.
Katkılı Çimento: İnce toz halindeki silisli yani volkanik tüfler olan puzolin ile portland çimento malzemesindeki klinker oranlarının değiştirilmesiyle elde edilir.
Romalılar döneminde başlayan çimento kullanımı günümüzde son teknoloji ile üretilmekte ve kullanılmaktadır. Vazgeçilmez bir yapı malzemesi olan çimento dayanıklı ve güvenilir hidrolik bir bağlayıcıdır.